World CP Day 2017

Då var det dags igen! För sjätte året i rad (tiden går fort när man har kul!) uppmärksammar vi i Svenska CP-föreningen evenemanget World CP Day. Givetvis är vi glada för alla andra som gör samma sak. Det här är en resa vi gör tillsammans! En resa mot en större förståelse för cerebral pares, mot mindre fördomar och ett bättre liv för alla som lever med cp-skador.

Varifrån kommer WCPD?

World CP Day är en folkrörelse som drivs från Australien med syfte att sprida kunskap om diagnosen och idag är det 60 länder över hela jorden som står bakom dagen för att belysa att människor med cp-skador ska ha samma rättigheter och samma möjligheter som alla andra i samhället.

Vad är syftet med dagen?

World CP Day syftar till följande mål:

  1. Ge människor med cp-skador en möjlighet att uttrycka stolthet över sig själva och sina prestationer. Likaså de människor och organisationer som är engagerade i livet med CP på ett eller annat sätt.
  2. Ge alla de människor som lever med cp-skador en kraftfull röst som skapar de förändringar som behövs.
  3. Sätta världens alla organisationer som har CP som fokus i kontakt med varandra för att på så sätt bli bättre utrustade att möta behoven som människor med cp-skador har.
  4. Hitta lösningar på vardagliga problem.
  5. Agera som katalysator för att förändra samhället när det gäller synen på cp-skador. Agera som katalysator för social förändring och med utbildningskampanjer hitta lösningar för utmaningar som är universella.
  6. Verka för att skapa konkreta åtgärder och förbättringar för dem som lever med cp-skador.
  7. Öka medvetenheten om CP och de frågor som påverkar människor med CP och lyfta dessa på lokal, nationell och internationell nivå för att skapa mer inkluderande samhällen.

Vad kan jag göra?

För att uppmärksamma WCPD används färgen grön och där är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna! Bär ett grönt klädesplagg, baka en grön kaka, eller varför inte ha en grön mascara eller kör en grön bil (om sådana finns). Tänk grönt är skönt! Ta gärna ett kort på dig själv och dela i sociala medier och tagga bilden med #worldcpday så sprider vi den vidare! Det går även bra att använda föreningens egen tagg #svcp.

Var hittar jag mer information?

Kom med i vår Facebook grupp och se andra dela bilder på sig själva. Du kan även gå med i evenemanget för WCPD för att se människor i hela världen fira dagen. Vi finns även på Twitter och alla andra sociala medier, sök bara på #worldcpday så hittar du alla andra människor som uppmärksammar denna dag!

Länkar

Grupp på Facebook: www.facebook.com/groups/cpforeningen

Gillasida på Facebook: www.facebook.com/cpforeningen

WCPD: www.worldcpday.org

WCPD på Twitter: www.twitter.com/worldcpday

SvCP på Twitter: www.twitter.com/svcp_