I foajén i Pisa var en liten utställning från olika företag som hade hjälpmedel, datorprodukter och annat relaterat till cerebral pares. Det mesta var bekant från vårt sortiment i Sverige men en sak fångade mitt öga och gjorde mig lite nyfiken. Jag vågar inte säga varken bu eller bä om den här produkten, om den är bra eller inte. Så ni får helt enkelt avgöra själva hur ni vill ta in den här informationen.

Mjuk ortos för kroppen, ser ut som en beige baddräktDM Orthotics Limited saluförde en metod med mjuka ortoser. Som då är betydligt smidigare än gjutna i plast, och enligt representanten också bättre korrigering just när det gällde skolios. Ortosen tillverkades utifrån patienten och tillgång till röntgenbild på ryggen var också nödvändig för att den skulle bli exakt efter individen. De fanns inte representerade i Sverige, vilket gör att det finns två möjligheter. Antingen vill inte Sverige anamma ny teknik, eller så har de tittat på det och sen avfärdat det. I väntan på forskning eller för att det är dåligt vet jag inte.

Dockor klädda i mjuka ortoserPrismässigt så var dessa mjuka ortoser ungefär det samma eller dyrare än de hårda ortoser vi är vana vid här i Sverige, eller finns det någon av er som redan har en liknande produkt? Skriv gärna det i kommentarerna då.

De hade också ortoser för fötter och händer. Dock så var dessa inte lika tvingande som gjutna och därmed inte till för personer med starkare spasticitet. Utan kanske mer lämpade för personer inom spannet GMFCS 1 till 2.

Ni kan läsa mer på företagets egen hemsida (engelska) http://www.dmorthotics.com